Bezienswaardigheden Egypte

Karnak tempel

Je kan van Luxor gerust zeggen dat het werelds grootste openluchtmuseum is. Het dorp Karnak ligt 2 kilometer noordelijk van de stad Luxor en sluit er op aan. Vanaf de plek waar je cruiseschip ligt, is het 10 minuten rijden naar Karnak. De tempels in Karnak zijn middels een boulevard verbonden met een ander indrukwekkend bouwwerk: de Luxor tempel. Kijkend vanaf het cruiseschip heb je altijd wel een gigantische pyloon, obelisk, kolos of ander bouwwerk uit de oudheid in je vizier.

De indrukken van de immense papyrus-vorm pilaren van de hypostylezaal vergeet je niet snel meer. Deze grote zuilenzaal is een onbetwist hoogtepunt van het immense Karnak. Dwalend door dit bos van stenen reuzenbomen, waan je je even op een andere planeet.

Papyrus-zuilenhal van de immens grote Karnak tempel. Een onbetwist hoogtepunt van de tempel van Karnak: De enorme hypostyle zaal.

Tip: Op je cruise schip kan je tijdens het ontbijt een "all inclusive" flesje water vragen, om mee te nemen tijdens de excursie.

13 eeuwen historische tempels

Het Karnak tempelcomplex kent vele uitbreidingen en verandering in haar historische geschiedenis. Niet minder dan 13 eeuwen lang hebben hier farao’s gebouwd en verbouwd. De oppervlakte van alle tempels bij elkaar is dan ook een indrukwekkende 3.000.000 vierkante meter.

Maquette tempel complex van Amon
Maquette van Karnak tempel Maarliefst 123 hectare is de Tempel van Amon. Linksboven is de ingang en wandel je over een gigantische "T".

Bekijk de video Karnak tempel

We hebben ook een video verslag gemaakt van deze excursie naar de tempel van Amon-ra. De hypostyle hal was echt een hoogtepunt.

tempelcomplex van Amon

Het tempelcomplex van Amon is het grootst en indrukwekkendst. Dit terrein is ook als enige gebied toegankelijk voor publiek. Entreekaartjes zijn 2 Egyptische pond (EGP) voor Egyptenaren, en 150 EGP voor buitenlanders (€ 9,-). De openingstijden zijn ruim te noemen: vanaf 6:00 uur zijn de deuren geopend.

Toegang kaartje Karnak tempels Entree kaart voor Karnak tempel.

Eerst loop je door het bezoekerscentrum gebouw met de entree en veel informatie. In het midden staat een maquette van karnak, die je helpt te beseffen hoe de tempels eruit moeten hebben gezien voor 4000 jaar verval.

Het idee hoe het eruit gezien moet hebben, blijft als een zweem bij veel mensen hangen. Zeker op de plaatsen waar de tand des tijds heeft huisgehouden. Desalniettemin hebben een groot aantal van de 200 historische ruïnes geen voorstellingsvermogen nodig. Ze zien er nog buitengewoon gaaf uit.

Amon tempel toegang

Toegangweg naar Karnak tempelcomplex Amon. De brede boulevard in Karnak die de toegangsweg naar de entree vormt.

Vanaf het ingangsgebouw loop je over een 150 meter brede boulevard naar het hek van het terrein. Je ziet de massieve contouren van de enorme 1e Pyloon duidelijk zo’n 400 meter verderop.

Door de scan en controle van je kaartje loop je even later op de sfinxen allee.

Toegang weg naar Karnak tempel, de sfinxen allee. Deze sfinxen hebben ramskoppen, afwijkend van de grote sfinx bij Giza, die heeft een mensen hoofd.

Een toegangsweg met aan beide zijden stenen sfinxen. Ze introduceren de toegang tot de Amon Tempel met de doorgang door de pyloon. De eerste gedeelten van deze tempel zijn gebouwd ten tijde van Ramses III en hebben veel grandeur. Hij heeft in dit eerste gedeelte ook een eigen tempel aangebouwd gekregen en word daarom ook de tempel van Ramses III genoemd.

Ingang Ramses III tempel. Een tempel voor vereering van koning Ramses III

Grote hypostyle hal

Loop je door de 2e Pyloon kom je terecht in de grote hypostyle hal, waar iedereen even een stukje kleiner lijkt. De pilaren hier zijn alleen met 6 mensen te omsluiten (10 meter in omtrek). De dakloze hal, is 5000 m2 groot en telt maar liefs 134 van deze enorme pilaren van elk wel 24 meter hoog.

Hypostyle hal Immens grote kollommen tussen de 2e en 3e Pyloon van de tempel in Karnak: De grote hypostyle hal.

De pilaren moeten het oorspronkelijke papyrus moeras voorstellen waaruit Amon; een zelfgecreëerde godheid, is ontstaan. Deze hal is voornamelijk gebouwd in de 19e Dynastie door Seti I (1290-1279 v.Chr.).

Doorgang Hypostyle hal met 134 Pilaren De doorgang door de Hypostyle zaal word later gebouwd. Hoge pilaren flankeren de passage.

18e Dynastie Obelisken

Het middelste gedeelte start vanaf Pyloon 4. Het is wat ouder en komt uit de 18e dynastie (1550-1292 v.Chr.) Wel zijn er later nieuwe muren, beelden en hiërogliefen bij gekomen (en sommige ook weer afgebroken). Hier staat onder andere ook de hoge obelisk van Hatsjepsoet. 

Obelisk Hatsjepsoet De staande obelisk van Hatsjepsut bij de 5e pyloon. Hij is 28,5 meter hoog en bestaat uit 1 stuk graniet!

Ook ligt er nog een top van een 2e Hatsjepsoet obelisk wat er erg imposant uitziet. Deze obelisken werden uit een stuk uitgehouden en rekenen af met enig twijfel of je wel of geen ontzag moet hebben voor de makers ervan. De totale tijdsduur om een obelisk te maken, van uithakken tot oprichten, bedroeg 19 maanden per Obelisk.

Heilige mestkever: Scarabee beeld

Even verderop staat het Scarabee beeld. Een mestkever uit het graniet gebeiteld. Doordat men dacht dat er spontaan jonge mestkevers uit de bolletjes mest kwam werd dit dier als heilig beschouwd. Nu lopen toeristen 7 rondjes om het beeld voor geluk en voorspoed.

Het heilige gelukbrengende Scarabee beeld. De heilige mestkever in Karnak

Een groepje Duitsers die net 7 rondjes gehad hadden, stelden voor nog “eine sicherheidsrunde” te maken. Ja baat het niet, schaad het niet he!