Bezienswaardigheden Egypte

Karnak tempel

Je kan van Luxor gerust zeggen dat het werelds grootste openluchtmuseum is. Het dorp Karnak ligt 2 kilometer noordelijk van de stad Luxor en sluit er op aan. Vanaf de plek waar je cruiseschip ligt, is het 10 minuten rijden naar Karnak. De tempels in Karnak zijn middels een boulevard verbonden met een ander indrukwekkend bouwwerk: de Luxor tempel. Kijkend vanaf het cruiseschip heb je altijd wel een gigantische pyloon, obelisk, kolos of ander bouwwerk uit de oudheid in je vizier.

De indrukken van de immense papyrus-vorm pilaren van de hypostylezaal vergeet je niet snel meer. Deze grote zuilenzaal is een onbetwist hoogtepunt van het immense Karnak. Dwalend door dit bos van stenen "reuzenbomen", waan je je even op een andere planeet.

Papyrus-zuilenhal van de immens grote Karnak tempel. Een onbetwist hoogtepunt van de tempels van Karnak: De hypostyle zaal met 134 enorme zuilen.

13 eeuwen historische tempels

Het Karnak tempelcomplex kent vele uitbreidingen en verandering in haar historische geschiedenis. Niet minder dan 13 eeuwen lang hebben hier farao’s gebouwd en verbouwd. De oppervlakte van alle tempels bij elkaar is dan ook een indrukwekkende 3.000.000 vierkante meter.

Maquette tempel complex van Amon

Maquette van Karnak tempel Maarliefst 123 hectare is de Tempel van Amon. Linksboven is de ingang en wandel je over een gigantische "T".

Tip: Op je cruise schip vraag je tijdens het ontbijt een "all inclusive" flesje water. Tijdens je bezoek aan het grote tempelcomplex Karnak mag je het niet missen.

tempelcomplex van Amon

Het tempelcomplex van Amon is het grootst en indrukwekkendst. Dit terrein is ook als enige gebied toegankelijk voor publiek. Entreekaartjes zijn 2 Egyptische pond (EGP) voor Egyptenaren, en 150 EGP voor buitenlanders (€ 9,-). De openingstijden zijn ruim te noemen: vanaf 6:00 uur zijn de deuren geopend.

Toegang kaartje Karnak tempels Entree kaart voor Karnak tempel.

Eerst loop je door het bezoekerscentrum gebouw met de entree en veel informatie. In het midden staat een maquette van karnak, die je helpt te beseffen hoe de tempels eruit moeten hebben gezien voor 4000 jaar verval.

Het idee hoe het eruit gezien moet hebben, blijft als een zweem bij veel mensen hangen. Zeker op de plaatsen waar de tand des tijds heeft huisgehouden. Desalniettemin hebben een groot aantal van de 200 historische ruïnes geen voorstellingsvermogen nodig. Ze zien er nog buitengewoon gaaf uit.

Amon tempel toegang

Toegangweg naar Karnak tempelcomplex Amon. De brede boulevard in Karnak die de toegangsweg naar de entree vormt.

Vanaf het ingangsgebouw loop je over een 150 meter brede boulevard naar het hek van het terrein. Je ziet de massieve contouren van de enorme 1e Pyloon duidelijk zo’n 400 meter verderop.

Door de scan en controle van je kaartje loop je even later op de sfinxen allee.

Ingang Ramses III tempel. Een tempel voor vereering van koning Ramses III

Een toegangsweg met aan beide zijden stenen sfinxen. Ze introduceren de toegang tot de Amon Tempel met de doorgang door de pyloon. De eerste gedeelten van deze tempel zijn gebouwd ten tijde van Ramses III en hebben veel grandeur. Hij heeft in dit eerste gedeelte ook een eigen tempel aangebouwd gekregen en word daarom ook de tempel van Ramses III genoemd.

Toegang weg naar Karnak tempel, de sfinxen allee. Deze sfinxen bij Karnak, hebben ramskoppen. Dit is afwijkend van bijvoorbeeld de grote sfinx bij Giza, die heeft een mensen hoofd.

Video van je bezoek aan de Karnak tempel

We hebben ook een video verslag gemaakt van deze excursie naar de tempel van Amon-ra. De hypostyle hal was echt een hoogtepunt.

Grote hypostyle hal

Loop je door de 2e Pyloon kom je terecht in de grote hypostyle hal, waar iedereen even een stukje kleiner lijkt. De pilaren hier zijn alleen met 6 mensen te omsluiten (10 meter in omtrek). De dakloze hal, is 5000 m2 groot en telt maar liefs 134 van deze enorme pilaren van elk wel 24 meter hoog.

Hypostyle hal Immens grote kollommen tussen de 2e en 3e Pyloon van de tempel in Karnak: De grote hypostyle hal.

De pilaren moeten het oorspronkelijke papyrus moeras voorstellen waaruit Amon; een zelfgecreëerde godheid, is ontstaan. Deze hal is voornamelijk gebouwd in de 19e Dynastie door Seti I (1290-1279 v.Chr.).

Doorgang Hypostyle hal met 134 Pilaren De doorgang door de Hypostyle zaal word later gebouwd. Hoge pilaren flankeren de passage.

18e Dynastie Obelisken

Het middelste gedeelte van de tempel start vanaf Pyloon 4. Het is wat ouder en komt uit de 18e dynastie (1550-1292 v.Chr.) Wel zijn er later nieuwe muren, beelden en hiërogliefen bij gekomen (en sommige ook weer afgebroken). Hier staat onder andere ook de hoge obelisk van Hatsjepsoet.

Obelisk Hatsjepsoet De staande obelisk van Hatsjepsut bij de 5e pyloon. Hij is 28,5 meter hoog en bestaat uit 1 stuk graniet!

Ook ligt er nog een top van een 2e Hatsjepsoet obelisk wat er erg imposant uitziet. Deze obelisken werden uit een stuk uitgehouden en rekenen af met enig twijfel of je wel of geen ontzag moet hebben voor de makers ervan. De totale tijdsduur om een obelisk te maken, van uithakken tot oprichten, bedroeg 19 maanden per Obelisk.

Heilige mestkever: Scarabee beeld

Even verderop staat het Scarabee beeld. Een mestkever uit het graniet gebeiteld. Doordat men dacht dat er spontaan jonge mestkevers uit de bolletjes mest kwam werd dit dier als heilig beschouwd. Nu lopen toeristen 7 rondjes om het beeld voor geluk en voorspoed.

Het heilige gelukbrengende Scarabee beeld. Een groepje Duitsers die net 7 rondjes gehad hadden, stelden voor nog “eine sicherheidsrunde” te maken. Ja baat het niet, schaadt het niet hè! 😀

Wist je dat?

  • De Nijl de langste rivier ter wereld is?
  • Dat Egypte wordt beschouwd als de oudste beschaving.
  • De oudste kalenders gebaseerd zijn op het waterpijl van de Nijl.
  • Ook de belasting vroeger werd gemeten aan waterpijl van de Nijl.

Rondreis door de Nijlvallei en Caïro, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor.

Optioneel extra dagen verblijf in een all-inclusive hotel in Hurghada.

Philea tempel

Bezoek aan het eiland Agilkia, waar de prachtige Philea tempel ligt.

Een Nederlandstalige reisleider vergezelt je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

  • Omruilgarantie
  • Nijlcruise met Aswan en Edfu
  • Verlenging mogelijk
  • Vele wereldwonderen
Info & boeken
Meer informatie bij Tui.

Nijlcruise met cruiseschip: Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.

Ruime nette kajuit op je cruiseschip.

alt

Op het top dek kan je heerlijke zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij:

Info & boeken
Meer informatie bij Corendon.

Rondreis Egypte, Nijlvallei met zeilboot cruise en Caïro.

11 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je ook de piramides bij Gizeh bezoekt. Als je wil, op de rug van een kameel! Je vaart 3 of 4 dagen met een luxe traditionele houten zijlboot met 2 masten over de Nijl.

Een bezoek aan het gravencomplex van Sakkara, de piramide van Djoser en de Aswan Dam staan op het programma.

Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap. Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.

Dubbelmaster traditioneel zeilschip.Dubbelmaster traditioneel zeilschip Feloek.

Info & boeken
Meer informatie bij Djoser.

Vluchten naar Egypte.

Dagelijks vertrekken er vluchten naar Egypte. Bekijk aanbiedingen bij gerenomeerde chartervluchten aanbieders:

Informatie vliegtijden

Boeken vluchten

Informatie vliegtijden

Boeken vluchten

Meer informatie over vluchten naar Egypte.