Botanische tuin eiland

Reisverslag 3 - Cruise Egypte Edfu

's Morgens na een heerlijk rustige nacht, staan we op en ontbijten om 7:00 uur. We gaan om 8:00 uur naar de Edfu tempel. Net als Esna, ligt deze plaats aan de westkant van de Nijl.

Vanaf de boot wordt het een ritje met een paard en wagen door Edfu die ons naar de tempel zal brengen. Het is een gezwaai en drukte van de vele koetsiers die uiteraard een graantje mee willen pikken van inkomsten van de toeristen. Onze gids Hany legt uit, dat alle fooien al geregeld zijn. We wachten af of de koetsier dat ook zo ziet.

Met koets naar Edfu tempel

De paard en wagen rit gaat via de oever langs een aantal andere schepen waar ook weer vele koetsjes met hun paard en koetsieren staan te wachten. We slaan linksaf en rijden een paar winkelstraten door het drukke centrum van het stadje Edfu. De koetsier laat 2 jaar oude Monica regelmatig galopperen. Haar hoeven gekletter ratelt en echoot tussen de hoge gebouwen in. Wanneer we in de buurt komen van de tempel wordt het wat rustiger met de auto's en de mensen. Het enige wat hier uiteindelijk komt zijn de vele paard en wagens en andere toeristen op weg naar de tempel.

Edfu tempel

Wonder boven wonder vraagt de koetsier niet eens naar zijn fooi dit keer, het lijkt goed geregeld. Wel mompelt hij iets over dat we een foto kunnen laten maken door hem. Ja niet geschoten altijd mis he? :-) De Horus tempel of tempel van Edfu, zoals onze gids hem noemt, is enorm. Binnenin de tempel is het rustig, geen verkopers of opdringerige aanbieders van allerlei prullaria, en is de tempel zelf in goede staat. Wel is er een schoolreisje met veel kinderen van een jaar of 12. Dit is al een leuke attractie op zichzelf, en verbluffend rustig zijn ze.

De tempel bevat 2 grote granieten standbeelden van de god Horus vlak voor de eerste pyloon (De 2 grote muren met daartussen de toegang) beide in goede staat. Er staan vele muurtekening op de ingang en ook in de tempel is er veel te zien. Je loopt erin en bezichtigt er allerlei verschillende veelal heilige ruimtes. Allen versierd met prachtige Pilaren en gegraveerde oud Egyptische teksten.

Horus tempel Valken god Horus bij de ingang van de tempel.

We lopen via de uitgang van de tempel, langs vele kraampjes met hier en daar een opdringerige verkoper. Volgens afspraak stappen we in dezelfde koets weer terug naar de boot. En weer geen fooi gevraagd. 😃

Rondleiding op het schip

Na de lunch is er een rondleiding op het cruiseschip door de kapitein. We krijgen een kijkje in de kombuis en worden voorgesteld aan een 7tal koks. Ook wordt gesproken over de hygiëne en het ziet er allemaal spik en span uit. Op de brug is niet heel veel ruimte voor onze groep, onze goedlachse stuurman heeft een fotogenieke uitstraling dus moet ie d'r op. 😃 We vervolgen de rondleiding naar de imposante machinekamer waar de zware en gele Cat motoren staan opgesteld en hun werk doen.

Motorruimte cruiseschip.

2 zware Caterpillar motoren zorgen voor stroom en aandrijving op het cruiseschip.

De rest van de middag gaan we lekker een boekje lezen in de zon, het is prachtig weer nu. Na vieren begint de koelte vanuit de woestijn er alweer in te trekken dus nu nog even van genieten. We varen in zuidelijke richting verder en het is vrij rustig op de nijl geworden. Er liggen prachtige groene eilandjes in de nijl, vaak met een paar kleine roeibootjes van de boeren.

Gouden tempel Kom Ombo

Om 16:00 gaan we thee op het dek drinken, onze gids, Hany is daar ook bij. We zitten gezellig te keuvelen en de boot meert dan net aan bij Kom Ombo, ook wel de Gouden Stad genoemd. Direct voor ons ligt de Kom Ombo tempel, en we zien de bovenste toppen al liggen vanaf het dek.

De zon gaat net onder als we deze tempel bezoeken, en het geeft een mooie rode gloed aan het de tempel. Hij bestaat uit 2 delen waar ook 2 verschillen goden geëerd werden: Sobek de Krokodillen god in het oosten, en Horus met valkenkop in het westen. Door de ligging in de bocht van de nijl, is de pyloon in het water verdwenen. Met name door zijn ligging, en tweedeling is deze tempel uniek, en herbergt vele onontdekte geheimen.

Kom Ombo tempel Kom Ombo tempel met zuiltoppen o.a. in de vorm van papyrus en de Lotus, wat de patroonplant van opper-Egypte was.

Aankomst Aswan

Na het diner is er nog oriëntaalse muziek in de bar, voor de liefhebber uiteraard, wij zijn op dat moment meer liefhebber van ons lekker bedje. De boot is dan inmiddels aangemeerd in Aswan en we worden getrakteerd op een prachtig uitzicht vanaf onze hut.

De maan komt op achter het Mövenpick hotel aan de overkant.

Aswan uitzicht vanaf je cruiseboot

Vele prachtige hoogtepunten in de Nijlvallei en Cairo, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor.

Optioneel extra dagen verblijf in een all-inclusive hotel in Hurghada.

Philea tempel

Bezoek aan het eiland Agilkia, waar de prachtige Philea tempel ligt.

Een Nederlandstalige reisleider vergezelt je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

  • Omruilgarantie
  • Nijlcruise met Aswan en Edfu
  • Verlenging mogelijk
  • Vele wereldwonderen

Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.Ruime nette cabin op je cruise.

alt

Op het top dek kan je heerlijke zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij: