Botanische tuin Aswan

Botanische tuin Aswan

Hoe kom je in de Botanische tuin van Aswan?

`s Morgens tijdens de eerste koffie dacht ik nog: Hoe kom je eigenlijk op het botanische tuin eiland in Aswan? Het ligt toch midden in de Nijl? Het is een prachtig beschermd gebied waar het water van de Nijl langs vele rotspartijen kabbelt. Als ik zo ons cruiseschip zie, kan die er in ieder geval niet komen. Die vraag word echter zeer positief beantwoord. Er is namelijk al een feloek geregeld én een motorbootje waarmee we stroomopwaarts tussen de rotspartijen door zullen gaan.

Botanische tuin Aswan Het groene juweeltje in de Nijl: het botanische tuin eiland van Aswan.

Kan ik zelf een de overtocht boeken?

Je kan de overtocht ook zelf boeken. Ga je met 8 personen of meer, betaal je ongeveer € 20,- tot € 30,- voor een retour. Het liefst boek je een natuurlijk een feloek waarmee je al zeilend dit unieke gebied bevaart. Er valt over de vraagprijs te onderhandelen. De schipper zal blijven wachten aan de zuidkant van het eiland om je weer terug of verder te varen.

Tijdens de avondzon maakt je deze idyllische boottocht extra kleurrijk. Onderweg naar de eerste cataract. Tijdens de avondzon maakt het deze idyllische boottocht tot een kleurrijk uitje.

Tip: Vertrek je rond 14:30 uur, vaar je terug in de neergaande avondzon die rond 17:30 ondergaat. De rotsen weerkaatsen dan het prachtige oranje licht!

Tip 2: De kleine bootjes kunnen tussen de rotsen door naar het eerste cataract. Hier zie je ook de oude Aswan dam liggen. De excursie word iets langer maar is zeker een aanrader. Ook kan je hier aan de kade afmeren voor een wandeling en thee in een prachtig geschilderd Nubish dorp.

De oversteek naar het Kitchener eiland

Kijkend vanuit je bootje zie je over de zilver glinsterende kopjes van de Nijl het groene juweel opdoemen. We kabbelen rustig tussen vele grijsbruine rotspartijen. Kijk je rond zie je hoe de pluimen van het papyrusriet je toewuiven. Het lijkt of het riet wil dat je de gele achterliggende woestijnheuvels bekijkt.

Op deze heuvels, aan de westoever, zie je her en der wat huisjes staan. Vele ervan behoren tot het Nubische volk. Het is leuk om aan een bezoek te brengen aan een Nubish dorp, dat bekend staat om de hartelijkheid, en de kleurrijke huisbeschilderingen.

Rotsen aan de Nijl met nubish dorpje. Onderweg vaar je langs rotsachtige partijen en Nubische dorpjes in de bergen.

Enkele eilanden zijn bewoond. Een prominent bouwwerk is de toren van het Mövenpick hotel, dat fier in het midden van de Nijl op één van de grotere eilanden staat. Dit is het Elephantine eiland en ligt ten oosten van het groene Kitchener eiland.

Varen langs het Elephantine eiland op de Nijl. Met motorbootjes vaar je langs de oevers van het eiland Elephantine.

Ingang Botanische tuin

Aangekomen bij de botanische tuin op het Kitchener eiland liggen meerdere bootjes aangemeerd.

Bij de ingang van de botanische tuinen in Aswan.Wandelend door de tuinen heb je uitzicht op de oevers van de Nijl.

De imposante tuin is aangelegd als een park met vele wit/gele marmeren wandelpaden. Om de 100 meter loop je onder een pergola door waar ook een zitje bij is. Deze pergola's zijn vaak begroeid met weelderig paars, rood en roze kleurende Bougainvillea.

Geen verkopers op het Kitchener eiland?

Meteen valt op dat er op Kitchener eiland verhoudingsgewijs eigenlijk weinig buitenlandse toeristen zijn. Dit in schril contrast met de bekende tempels als Karnak waar het bij de in- en uitgang vaak ook wemelt van toeristen. We hebben hier maar dan ook maar enkele verkopers gezien, en dat komt ten goede aan de rust en "chill factor" van het eiland. Een ander leuk contrast is dat we als buitenlandse toerist even op de foto gaan samen met goedlachse locale toeristen!

Picknicken of terrasje pikken op het botanische tuin eiland?

Locale vakantiegangers zitten op dit eiland met de hele familie te chillen. Sommige maken muziek en er word een dansje gemaakt. Vele komen met een tas vol proviand gezellig picknicken.

De zon schijnt door het dak van de bomen, wel 100 tinten groen. 100 tinten groen schijnt de zon door het blad van de verschillende bomen.

Aan de zuidkant van het eiland ligt een baai met haventje. Hier kan je in de schaduw van exotische bomen een hapje en drankje kopen op het terras van het café.

Wat groeit er in de Botanische tuin van Aswan?

De enorme collectie van honderden planten en bomen zijn verzamelt vanuit de hele wereld. Maar dan wel de soorten die in de equatoriale zone groeien. Ze zijn hier onderverdeeld in gebruik, en onderscheiden 8 soorten:

 • Hout productie, zoals afrikaanse mahonie, teak en cassia
 • Olie producerende bomen als olijf- en cocosbomen en olie palmen.
 • Fruit bomen en planten zoals Jujube, dadels en de nangka, die vruchten heeft tot wel 55 kg.
 • Kruiden planten als zwarte- en rode peper, piment en kaneel.
 • Voor medicinale doeleinden als indische goudenregen en kamferboom.
 • Parfumerie productie als jasmijn, eucalyptus en munt.
 • Vezels producerende bomen als kapok, bombax en chorisia.
 • Sierplanten als bougainvillea, vlinderstruiken en gardenias.

Een aantal soorten zijn inmiddels succesvol verbouwd op overheids plantages in de zeer droge Nieuwe vallei (westelijk van de Nijl).

Beschrijving van de Botanische tuin

Historie Kitchener eiland

Deze botanische tuin is gebouwd in 1898, initieel bedoeld als experiment station voor planten uit equatoriale omgeving. Lord Horatio Kitchener, de commandant van het (Britse) Egyptische leger, kreeg dit eiland. In 1898 wist hij, na een drie jaar durende campagne, Soedan te heroveren. Zijn interesse voor botanie zet de schop in de grond. De tuin fungeerde als tegenhanger van een (te duur) idee kassen te bouwen in Cairo. Sinds de dood van de commandant, is het eiland weer in bezit van de egyptische overheid.

Ligging Kitchener eiland

Het ovale eiland is 110 meter breed en ruim 600 meter lang. De begroeide stukken verdelen zich over 27 bassins, die net iets lager liggen als de paden die er kruislinks doorheen liggen.

Marmeren paden kruisen zich door de botanische tuin van Aswan. Marmeren paden kruisen zich door de botanische tuin van Aswan.

Wist je dat?

 • De Nijl de langste rivier ter wereld is?
 • Dat Egypte wordt beschouwd als de oudste beschaving.
 • De oudste kalenders gebaseerd zijn op het waterpijl van de Nijl.
 • Ook de belasting vroeger werd gemeten aan waterpijl van de Nijl.

Rondreis door de Nijlvallei en Caïro, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor.

Optioneel extra dagen verblijf in een all-inclusive hotel in Hurghada.

Philea tempel

Bezoek aan het eiland Agilkia, waar de prachtige Philea tempel ligt.

Een Nederlandstalige reisleider vergezelt je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

 • Omruilgarantie
 • Nijlcruise met Aswan en Edfu
 • Verlenging mogelijk
 • Vele wereldwonderen
Info & boeken
Meer informatie bij Tui.

Nijlcruise met cruiseschip: Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.

Ruime nette kajuit op je cruiseschip.

alt

Op het top dek kan je heerlijke zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij:

Info & boeken
Meer informatie bij Corendon.

Rondreis Egypte, Nijlvallei met zeilboot cruise en Caïro.

11 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je ook de piramides bij Gizeh bezoekt. Als je wil, op de rug van een kameel! Je vaart 3 of 4 dagen met een luxe traditionele houten zijlboot met 2 masten over de Nijl.

Een bezoek aan het gravencomplex van Sakkara, de piramide van Djoser en de Aswan Dam staan op het programma.

Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap. Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.

Dubbelmaster traditioneel zeilschip.Dubbelmaster traditioneel zeilschip Feloek.

Info & boeken
Meer informatie bij Djoser.

Vluchten naar Egypte.

Dagelijks vertrekken er vluchten naar Egypte. Bekijk aanbiedingen bij gerenomeerde chartervluchten aanbieders:

Informatie vliegtijden

Boeken vluchten

Informatie vliegtijden

Boeken vluchten

Meer informatie over vluchten naar Egypte.