Botanische tuin eiland

Reisverslag Cruise Egypte Aswan

Deze dag beloofd een afwisselend dag te worden, en in retrospectief ook een fantastische dag met vele ervaringen. We staan vroeg op want we hebben veel te doen, afritsbroek met pijpen aan, en een extra hesje, ja het is fris buiten. We lopen door onze receptie naar de volgende aangemeerde boot, deze heeft toch een iets mindere indruk en is volgens mij ook lang niet volgeboekt. We pikken nog 1 medereiziger op, die als 7e persoon in ons kleine groepje aansluit voor onze excursies in de buurt van Aswan.

Varen naar Philae tempel

Onze ochtend trip begint in het met een ritje in een busje naar de prachtige Philae tempel. Deze tempel ligt op een eiland in de nijl. Het maakt deel uit van een groepje prachtige eilandjes dus waar je ook naar toe kijkt, je uitzicht is hier prachtig! Ze liggen tussen de oude lagere dam net onder Aswan, en de later gebouwde hoge dam die het Nasser meer vol liet lopen. De korte boottocht die ons zacht brommend tussen de verschillende eilanden door laat varen geeft een heerlijk gevoel. De opkomende zon al warmer wordend op je gezicht en een uitzicht om in je mentale doosje te bewaren. Laat maar varen. Het is een gedrang bij de steiger van het eiland waar we aan meren. Onze gids Hany laat zijn autoritaire kant even zien en horen aan een van de schippers. Die dacht even zijn bootje ertussen te kunnen beuken terwijl we nog aan het uitstappen waren.

Philae tempel

Het akkefietje is snel vergeten. Wat een prachtige tempel met een prachtig uitzicht hier. Met open mond sta ik te kijken naar de schoonheid die je omringt. Het meest idyllische eiland vanuit mijn geheugen, je wil er eigenlijk niet weg.

Tip:de tempel wordt 's avonds verlicht, ook dan is het prachtig om te zien.

Philae tempel Philae tempel

De tempel zelf stond vroeger helemaal niet op dit eiland, maar zo'n 300 meter verderop, een lagergelegen eiland, dat door de komst van de eerste (kleine) dam gedeeltelijk onder water kwam te liggen. Met de komst van de grote dam, dreigde het helemaal onder water te verdwijnen en dus is heeft men alles verplaatst naar het hogere eiland. Je kan nog zien waar de tempel vroeger heeft gestaan, een ondiep stuk met op een atol lijkende verhoging aan de randen.

Op de Aswan dam

ven later nemen we het bootje weer terug naar de oostoever en vervolgen onze weg met het busje naar de hoge Aswan dam. Hier heb je naar de zuid kant uitzicht over het Nasser meer, en kijk je noordelijk, is het over de brede Nijl die verder noordelijk weer gesplitst wordt door de groep eilanden waar we zojuist op waren. Vaak denk je bij een dam, dat je over een stijl aflopende rand naar beneden kan kijken. Maar bij de hoge Aswan dam is dat toch even anders. Er valt eigenlijk aan beide kanten van de dam niet naar beneden te kijken, omdat de randen eigenlijk heel geleidelijk aflopen. Zo geleidelijk, dat je er over zou kunnen lopen. Deze dam constructie word ook wel gewichtsdam genoemd omdat hij zijn eigen gewicht gebruikt om het water tegen te houden.

Familie pickup brommer achterop Onderweg naar de dam kwamen we deze vrolijke familie tegen.

Nasser meer

Aan de zuid kant het grote Nassermeer, dat 479 KM lang en waarvan 17% van zijn water massa nog doorloopt tot in Soedan. Het is op het de diepste stukken 180 meter diep. Het water een ligt zo'n 40 meter hoger als achter de dam. De voet van deze dam is bijna 1 kilometer breed en nog steeds ruim 100 meter aan de bovenkant waar we op staan. Omdat je dit behoorlijke stuk moet lopen van de ene naar de andere kant, is het wat lastig dit hoogteverschil direct op te merken. Je ziet hier ook het hoge monument staan wat lijkt op een lang uitgerekte kroon. Het herdenkt de samenwerking tussen Rusland en Egypte aan deze dam.

Steengroeve

Onze ontdekking tocht door Egypte voert ons van de moderne dam verder naar een steengroeve uit de oudheid. Het is een oude liggende obelisk die met ruim 1/3 de grootste huidig bekende obelisk had moeten overtreffen. Archeologen denken dat deze obelisk naar de tempel in Karnak gebracht zou worden. Maar doordat het graniet gebarsten is, kon dat niet door gegaan en zijn de steenhouwers ermee gestopt. Doordat het zo achter gelaten is, geeft het vele inzichten hoe men vroeger te werk ging met dit soort projecten.

Prachtige Feloek tocht

We gaan terug naar ons schip en hebben daar onze lunch. Niet veel later gaan we een eindje varen met de Feloeka. De Nijl in Aswan prachtig. Dit natuurgebied heeft vele mooie eilandjes en groen begroeide rotspartijen in het water. Onderweg worden we vergezeld door kinderen in een piep klein bootje die voor ons beginnen te zingen. Ze kennen zelfs vader Jacob in kanon en Kortjakje zingen ze ook volmondig mee!

We varen dan ook naar een eiland met een botanische tuin erop. Het is een prachtig eiland, en vele verschillende planten en bloemen kan je hier zien, we maken een wandeling en zien vele blije mensen die genieten van deze prachtige natuur.

Botanische tuin eiland Aswan botanische tuin eiland

Nubisch dorp

Onze tocht wordt vervolgd met een motorbootje, we varen iets verderop naar het Nubisch dorp. De huizen zijn prachtig geschilderd met vele verschillende kleuren. Vele huizen hebben ook muurschilderingen, zowel buiten als binnen. Het is een lust voor je ogen en de mensen daar zijn behoorlijk relaxed. Er lopen 4 enorme kamelen door de straat en dat maakt deze ervaring helemaal goed. We lopen door de binnenplaats van een felblauw huis en in een gat inde grond, met een hekwerk eromheen, ligt een enorme krokodil. We lopen een lange trap op en kijken vanaf het terras uit over de daken van dit kleurrijke dorp.

Nubisch dorp dakterras Op het dakterras in het kleurrijke Nubish dorp.

Boottocht tijdens de heerlijke zonsondergang.

We lopen een lange trap op en kijken uit over de daken van dit kleurrijke dorp. We bezoeken ook een gemeenschapshuis en kijken even in het schattige leslokaatje. De leraar is er ook en leert ons hoe we moeten tellen. We hebben wat leuke momenten met hem en ook een paar leuke foto's. De zon begint te zakken en we gaan dit dorp weer verlaten. We nemen de boot door dit prachtige natuurgebied weer terug, en de ondergaande zon verkleurt de toch al roodbruine zandgronden nog meer roodbruin. Een aantal prachtige visuele traktaties op deze veelzijdige dag vallen ons ten deel.

Boottocht Aswan met zonsondergang. We varen tijdens de ondergaande zon weer naar ons schip.

Wist je dat?

  • De Nijl de langste rivier ter wereld is?
  • Dat Egypte wordt beschouwd als de oudste beschaving.
  • De oudste kalenders gebaseerd zijn op het waterpijl van de Nijl.
  • Ook de belasting vroeger werd gemeten aan waterpijl van de Nijl.

Rondreis door de Nijlvallei en Caïro, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor.

Optioneel extra dagen verblijf in een all-inclusive hotel in Hurghada.

Philea tempel

Bezoek aan het eiland Agilkia, waar de prachtige Philea tempel ligt.

Een Nederlandstalige reisleider vergezelt je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

  • Omruilgarantie
  • Nijlcruise met Aswan en Edfu
  • Verlenging mogelijk
  • Vele wereldwonderen
Info & boeken
Meer informatie bij Tui.

Nijlcruise met cruiseschip: Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.

Ruime nette kajuit op je cruiseschip.

alt

Op het top dek kan je heerlijke zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij:

Info & boeken
Meer informatie bij Corendon.

Rondreis Egypte, Nijlvallei met zeilboot cruise en Caïro.

11 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je ook de piramides bij Gizeh bezoekt. Als je wil, op de rug van een kameel! Je vaart 3 of 4 dagen met een luxe traditionele houten zijlboot met 2 masten over de Nijl.

Een bezoek aan het gravencomplex van Sakkara, de piramide van Djoser en de Aswan Dam staan op het programma.

Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap. Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.

Dubbelmaster traditioneel zeilschip.Dubbelmaster traditioneel zeilschip Feloek.

Info & boeken
Meer informatie bij Djoser.

Vluchten naar Egypte.