Nijl bij Aswan

Informatie Egypte

Tijdsverschil Egypte

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil met Egypte.

Tijdens onze wintertijd is het in Egypte 1 uur later.

Vlag van Egypte:

Het concept van de vlag is door de Egyptenaren bedacht. De eerste afbeelding waarop duidelijk het idee van een vlag te zien is, is al meer dan 5000 jaar oud.

Vlag van Egypte Vlag van Egypte

Egyptische Geldzaken

Het krijgen van fooien zit in de Egyptische cultuur verankerd, en men is teleurgesteld als het niet genoeg is of als je niks geeft. De lonen liggen in Egypte erg laag en om die reden zijn mensen sterk afhankelijk van een fooi. Diensten zoals die van de buschauffeur, kamer jongens en liftjongens worden normaal altijd beloond met een fooi.

Een groot gedeelte van de fooien word direct bij aanvang van de reis geregeld met je gids en is 40 €. En hij legt ook uit dat je daarom de excursies die al geregeld zijn niet nog extra hoeft te "baksjiesjen". Wat overigens niet betekend dat ze het soms toch proberen.

Egyptische ponden

Egyptische ponden kan je pinnen op het vliegveld of inwisselen op de receptie van het schip. De koers is rond de 18 pond voor € 1,-. Wij rekenden om het makkelijk te houden 100 pond = € 5,-. De afkorting voor egyptische ponden is vaak EGP, maar soms gebruikt men ook LE, wat staat voor "Livre Egyptienne".

Euro munten:

We hebben geen problemen gehad om met euro's te betalen. Wel hebben we ondervonden dat egyptenaren de euro muntstukken niet, of slecht kunnen wisselen. Je zal dan ook soms gevraagd worden je briefjes te wisselen. Wij hadden bij thuiskomst in ieder geval weer genoeg kleingeld voor de collectebussen.

Tip: Neem wat extra briefjes van 5 mee zodat je kan wisselen. En een klein trommeltje of zakje om munten mee terug te nemen in je koffer.

Informatie Egypte versus Nederland

eigenschap Egypte vs Nederland
Oppervlakte EG: 1.001.449 km²
NL:       41.543 km²
Inwoner aantal EG: 99.240.000 (plaats 13)
NL: 17.340.000 (plaats 66)
Bevolking dichtheid EG:   96 per km² (plaats 118)
NL: 418 per km²   (plaats 16)
Religie Islam EG: 90 %
NL: 5%
Religie Christen EG: 10 %
NL: 35%
NL: (ruim 50% is niet gelovig)
Woestijn 96%
0%
Water oppervlak EG:  0,63 %
NL: 18,41 %
BNP Totaal EG: $ 300 Miljard (plaats 43)
NL:  $ 914 miljard (plaats 17)
BNP per inwoner EG: $   3.019  (plaats 130)
NL: $ 53.016    (plaats 13)

Kan ik in de zomer naar Egypte op vakantie?

Egypte is in de zomermaanden erg warm. De temperatuur kan dan tot boven de 40 °C graden stijgen 's middags. De ideale periode om op vakantie te gaan naar Egypte ligt dan ook in en om de winter maanden.

Tip: In de zomermaanden is een vakantie naar Drenthe ideaal. Lees hier de vakantie tips en reiservaringen van Drenthe.

Overzicht jaarklimaat Egypte

Wanneer op vakantie?

De meest ideale maanden voor een cruise vakantie in Egypte zijn de maanden rond de winterperiode. Februari-maart en oktober-november. Dat gezegd hebbende, moesten wij op het dek eind december ook factor 30 smeren.

Er zit nog wel wat verschil tussen de gebieden in Egypte. Ben je van plan je cruise te combineren met de piramiden of een relax weekje? Lees dan hier alles over het klimaat en huidige weer in verschillende Egyptische vakantie bestemmingen.

Voor wie temperaturen tot 30 graden nog prima vindt, kan vanaf half oktober tot half april op vakantie. Ben je meer een persoon die onder de 25 graden wil blijven, zijn december, januari en februari de betere opties. De zomermaanden zijn doorgaans te warm overdag en loopt het kwik op tot 40 °C.

Koele nachten in Egypte.

Doordat de temperatuur sterk beïnvloed wordt door de Sahara, blijft het vrijwel altijd droog en koelt het in Egypte sneller af in vergelijking met de avonden in Nederland. De nachten kunnen soms echt kil worden, wat vaak beter is voor je nachtrust. Het verschil tussen dag en nacht is gemiddeld 15 °C. 's Morgens kan je het beste een goede jas aandoen want het kan fris zijn, na 10:00 uur word het snel warm.

Zonsopkomst en zonsondergang Egypte

januari april juli oktober
Zon op 06:30 05:30 05:00 05:30
zon onder 17:00 18:00 18:45 17:30

Een geldig Paspoort voor Egypte

Het paspoort is een officieel Nederlands document. Je hebt een geldig paspoort nodig, dat bij terugkomst uit Egypte nog 6 maanden geldig is. Het kan voorkomen dat deze voorwaarden wijzigen. Dus kan je dit het beste even verifiëren bij de ambassade/ consulaat.

Voorkom identiteitsfraude

Bij het inchecken wordt vaak (en werd ook bij ons) om de paspoorten gevraagd. Het is echter aan te raden dit niet te doen, en een kopie van je paspoort af te geven. Een kopie kan je met kopieerapparaat, je telefoon met foto & bewerking app, of met de app van de overheid maken. Die laatste maakt een kopie van je paspoort, je vult het doel in van de kopie, en streept het burgerservicenummer door met zwarte stift.

Je kan de KopieID app downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. Deze app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ankh sleutel Ankh sleutel

Veiligheid reizen

Elke reis brengt risico's met zich mee. "Gevaar kan je werkelijk alleen vermijden door thuis te blijven" is een gedachte bij sommige mensen. En toch vielen er 3.653 doden in huis ten opzichte van 629 in het verkeer in 2016, bijna 6 keer zoveel.

Met de statistieken in de aanslagen is het al niet veel anders. We blazen de boel op als de boel opgeblazen is, maar we wennen er langzamerhand ook aan. Natuurlijk zijn er gebieden op de wereld die je niet moet opzoeken voor een vakantie. Maar dat geldt ook voor een groot aantal wijken in een groot aantal wereldsteden, waar je 's avond beter niet over straat gaat.

Ook aanslagen dichterbij, in Duitsland (Berlijn, kerstmarkt 2010), Frankrijk (2015, 2016) Engeland (2017) en België (2016), wennen blijkbaar. Zij leveren hetzelfde toeristische patroon op: Eerst een tijdelijke terugloop in het aantal bezoekers, en dan gaan de Nederlanders er weer heen. Ook wij zijn via Brussel gevlogen, en ik moet zeggen, geen moment onveilig gevoeld.

Goed geïnformeerd zijn op het juiste moment, met de juiste gegevens helpt de risico's te beperken. Politieke en lokale situaties veranderen soms en dit kan overal ter wereld gebeuren.

Moet ik inentingen of vaccinaties hebben voor Egypte?

Wij hadden geen extra inentingen nodig voor onze reis naar Egypte, maar je kan dit het beste even checken bij je huisarts of Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

Sommige vaccinaties hebben een bepaalde geldigheids duur en moeten periodiek verlengt worden. Ook bestaan er regels in verschillende landen, die ervoor zijn dat mensen die kortgeleden in bepaalde landen zijn geweest, een vaccinatie bewijs moeten laten zien.

Meer info kan je vinden bij Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Hiërogliefen

Een van de oudste vormen van text zijn de Egyptische hiërogliefen. Ze worden van links naar rechts, en van rechts naar links gelezen. Je weet dit doordat je de richting moet volgen in welke de menselijke afbeelding in de hiërogliefen kijken.

Doordat in het jaar 196 voor christus de "steen van Rosetta" is gemaakt, kon er een vertaling gemaakt worden. Deze steen bevat namelijk zowel hiërogliefen als oud Egyptisch en Griekse text. Daardoor weet men nu wat met bedoeld heeft met de vele gravures op de muren van de tempels. Hoewel klanken van letters en betekenissen van de hiërogliefen niet altijd overeenkomen, kan men ruwweg een vergelijking maken met het alfabet.

A tot z oud egyptische hiërogliefen. A tot z oud egyptische hiërogliefen.

Ook hadden de afbeeldingen betekenissen, of als combinatie een betekenis.

Woorden oud egyptische hiërogliefen Woorden oud egyptische hiërogliefen

Wist je dat?

  • De Nijl de langste rivier ter wereld is?
  • Dat Egypte wordt beschouwd als de oudste beschaving.
  • De oudste kalenders gebaseerd zijn op het waterpijl van de Nijl.
  • Ook de belasting vroeger werd gemeten aan waterpijl van de Nijl.

Rondreis door de Nijlvallei en Caïro, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor.

Optioneel extra dagen verblijf in een all-inclusive hotel in Hurghada.

Philea tempel

Bezoek aan het eiland Agilkia, waar de prachtige Philea tempel ligt.

Een Nederlandstalige reisleider vergezelt je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

  • Omruilgarantie
  • Nijlcruise met Aswan en Edfu
  • Verlenging mogelijk
  • Vele wereldwonderen
Info & boeken
Meer informatie bij Tui.

Nijlcruise met cruiseschip: Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.

Ruime nette kajuit op je cruiseschip.

alt

Op het top dek kan je heerlijke zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij:

Info & boeken
Meer informatie bij Corendon.

Rondreis Egypte, Nijlvallei met zeilboot cruise en Caïro.

11 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je ook de piramides bij Gizeh bezoekt. Als je wil, op de rug van een kameel! Je vaart 3 of 4 dagen met een luxe traditionele houten zijlboot met 2 masten over de Nijl.

Een bezoek aan het gravencomplex van Sakkara, de piramide van Djoser en de Aswan Dam staan op het programma.

Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap. Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.

Dubbelmaster traditioneel zeilschip.Dubbelmaster traditioneel zeilschip Feloek.

Info & boeken
Meer informatie bij Djoser.

Vluchten naar Egypte.