Bezienswaardigheden Egypte

Philae tempel in de Nijl

Bij Aswan is de Nijl gevuld met vele rotsblokken en rotsachtige eilandjes, ook wel een cataract genoemd. Voor de komst van de 2 Aswan dammen, lagen hier de laatste rotsachtige hindernissen en stroomversnellingen van de Nijl. De bron van de Nijl begint op 1100 meter hoogte. Maar stroomafwaarts, helemaal tot aan de Middellandse zee, heeft de Nijl nog maar enkele tientallen meters hoogteverschil.

Het hoog- en laagwater verschil in de Nijl was voor de komst van de dammen aanzienlijk. Tussen de seizoenen was het verschil in die tijd gemiddeld 2 tot 9 meter. Het overstroming seizoen, was de aanleiding voor de start van het nieuwe toenmalige kalender jaar (dat startte op 19 juli en zonder schrikkeljaar).

Moterbootjes aan de kade voor de overtocht naar Philae tempel.

Uitgestalde souvenirs aan de kade vol met kleurrijke bootjes. Vertrek haventje naar Philae tempel.

Nu er geen verschil meer is in hoog en laag water, is er sprake van een kabbelend meertje. Ideaal voor een relaxed boottochtje dat ons een bezoek zal brengen aan de tempel.

Met moterbootje langs de Philae tempel.

Varend naar het eiland Agilkia zie je de Philae tempel opdoemen uit het ochtendgloren.

De laatste hiërogliefen

De tempel van Philae bestaat uit meerdere tempels en andere bouwwerken, gebouwd over een tijdsspanne van 5 eeuwen. Het is daarmee een prachtige mix van Egyptische en Grieks-Romeinse architectuur.

Hoewel er oudere funderingen gevonden zijn, stamt het huidige oudste bouwwerk op het eiland Philae uit 380 v.C., de zogenaamde Kiosk van Nectanebo. En het laatste is de Poort van Hadrianus uit ca 120 n.C. Bijzonder is, dat in deze stenen, op 24 augustus 394, de laatst gedateerde hiërogliefen in de muren gebeeldhouwd zijn.

Minder bekent, is dat het Demotische schriftsysteem hier ook als laatste gebruikt is en wel op 11 december 452. Het werd door het Koptisch en Grieks vervangen. Deze Demotische en Hiërogliefen teksten, die in de muren en obelisken van deze tempel staan, zorgden samen met de Steen van Rosetta voor de ontcijfering van zowel het Demotisch schrift, als het Hiërogliefen schrift.

alt

Op het plein staan we voor de impostante 1e pyloon van Isis. Deze is 45x18m en heeft de donkere randen van de vroegere overstroomde waterstand nog zichtbaar op het steen.

Tekening van tempel uit 1838. David Roberts tekende de Isis tempel in 1838.

Tekening van tempel uit 1838. Ook deze prachtige tekening van de Kiosk van Trajanus is van David Roberts.

De Steen van Rosetta.

Al vanaf ongeveer 3000 v.C. werden hiërogliefen al gebruikt. Maar de hiërogliefen als begrijpelijke schrijftaal, zijn vanaf de 5e eeuw langzaam voor bijna 14 eeuwen verloren gegaan voor de mensheid. Tot aan de vondst van Rosetta's steen, die op 15 juli 1799 door een Franse officier gevonden werd. Deze 762 kg zwarte basalt steen, bevatte delen van teksten in 3 talen:

 • Hiërogliefen
 • Demotisch schrift (waarschijnlijk de oorspronkelijke tekst op de steen)
 • Koinè-Grieks (Deze tekst is geen letterlijke vertaling en veelal ingekort.)

De obelisken van Philae, hielpen in grote mate mee aan de ontcijfering van Rosetta's steen, en daarmee het Hiërogliefen schrift. In 1815 werd één obelisk met inscripties in het Grieks en hiërogliefen verplaatst naar Kingston Lacy, Engeland.

De naam van Cleopatra werd correct teruggevonden op deze Obelisk, maar het duurde nog tot 1822 tot dat met name Jean-François Champollion de hiërogliefen grotendeels ontcijferde.

De tekst op Rosetta's steen bleek een dankbetuiging van het Egyptisch priesterschap aan de toenmalige Griekstalige leiders. Er worden economische afspraken van de priesters beschreven alsook de verering van de Leider Ptolemy V, die in ruil diverse privileges aan de priesters en het volk in Egypte verschaft.

Verplaatsing naar het eiland Agilkia.

Bijzonder in de recente historie van de tempels op Philae, is de verplaatsing in 1972 naar het hoger gelegen eiland Agilkia.

De oude (of Lage) Aswandam, aangelegd door de Engelsen vanaf 1898, ligt net even stroomafwaarts van de Philae tempel. Daarmee kwam de tempel tijdens het overstomingseizoenen half onder water te staan. Omdat na de komst van de grote dam blijvend water in het gebied kwam, werd besloten de tempel te verplaatsen naar het hoger gelegen eiland Agilkia. Het werd in 1972 in ruim 40.000 stukken gehakt, en als een puzzel weer in elkaar gezet.

Kaart Nijl, dammen en Philae.
Kaart ten zuiden van Aswan: de Nijl, de 2 dammen, het oorspronkelijke eiland Philae en Agilkia waar de Philae tempel nu staat.

Philae verzwolgen door het water.
Het oorspronkelijke eiland Philae is vanaf de Kiosk van Trajanus op eiland Agilkia gedeeltelijk nog te zien. De rotsen op de rechterkant van de foto behoren tot het eiland Bigeh.

Lijst van bouwwerken Philae

 1. Aanlegplaats boten
 2. Portaal van Nectanebo I
 3. Tempel van Arensnupis
 4. Kapel van Madulis
 5. zuilenrij
 6. Nilometer *
 7. Tempel van Imhotep
 8. Kiosk van Trajanus
 9. Tempel van Isis
 10. Tempel van Hathor
 11. Tempel van Augustus
 12. Poort van Diocletianus
 13. cafe met terras
 14. Poort van Ptolemeus II
 15. Doorgang 1e pyloon
 16. Geboortehuis
 17. kapel (tekst Ptolemeus IV)
 18. Doorgang portaal
 19. Heiligdom
 20. Tempel Harendotes

Het eiland Agilkia met alle bouwwerken.

De Tempel van Isis is uitgelicht en in het zwart.

Een kaart van het nu ondergelopen eiland Philae. Getekend voor de komst van de dammen door Richard Lepsius.

* Info: Een nilometer is een Nijl waterstandmeter. Er zijn verschillende meters aan de Nijl gebouwd. De stand van het water, woog ook mee in de hoogte van de belastingen.

Wist je dat?

 • De Nijl de langste rivier ter wereld is?
 • Dat Egypte wordt beschouwd als de oudste beschaving.
 • De oudste kalenders gebaseerd zijn op het waterpijl van de Nijl.
 • Ook de belasting vroeger werd gemeten aan waterpijl van de Nijl.

Rondreis door de Nijlvallei en Caïro, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor.

Optioneel extra dagen verblijf in een all-inclusive hotel in Hurghada.

Philea tempel

Bezoek aan het eiland Agilkia, waar de prachtige Philea tempel ligt.

Een Nederlandstalige reisleider vergezelt je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

 • Omruilgarantie
 • Nijlcruise met Aswan en Edfu
 • Verlenging mogelijk
 • Vele wereldwonderen
Info & boeken
Meer informatie bij Tui.

Nijlcruise met cruiseschip: Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.

Ruime nette kajuit op je cruiseschip.

alt

Op het top dek kan je heerlijke zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij:

Info & boeken
Meer informatie bij Corendon.

Rondreis Egypte, Nijlvallei met zeilboot cruise en Caïro.

11 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je ook de piramides bij Gizeh bezoekt. Als je wil, op de rug van een kameel! Je vaart 3 of 4 dagen met een luxe traditionele houten zijlboot met 2 masten over de Nijl.

Een bezoek aan het gravencomplex van Sakkara, de piramide van Djoser en de Aswan Dam staan op het programma.

Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap. Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.

Dubbelmaster traditioneel zeilschip.Dubbelmaster traditioneel zeilschip Feloek.

Info & boeken
Meer informatie bij Djoser.

Vluchten naar Egypte.