Botanische tuin eiland

Verslag Cruise Egypte Abu Simbel

We hebben vandaag een facultatieve excursie geboekt naar een plek waarvan de tempel ook weer verplaatst moest worden door de komst van de Hoge dam. Een klein aantal mensen van onze groep blijft op het cruiseschip uitslapen en zonnen. Het is een lange rit met de bus en duurt bijna 4 uur. We staan daarom ook al vroeg op. De weg is in prima staat en we rijden er al slapende naartoe. Door de woestijn rijden we in zuidelijke richting tot vlak bij de grens van Soedan.

Responsive image

Iets voor negen uur zijn we daar en de we lopen langs de oever van het Nasser meer, om zodoende bij de 2 gigantische bouwwerken van Abu Simbel te komen.

Excursie Abu Simbel tempels

De Abu Simbel tempels worden vaak beschouwd als de mooiste en ze hebben inderdaad een zekere grandeur. Je kan er in alle 2 in, en ze zijn prachtig zowel van buiten als van binnen. De 2 tempels zijn ook weer in opdracht van Farao Ramses II gebouwd zoals hij ook grote delen van o.a. Karnak tempel liet bouwen.

Abu Simbel tempel

De werklieden waren boeren die buiten het seizoen om kwamen werken in de steengroeve voor de farao. De tempels zijn in de loop der tijd vergeten en kwamen langzaam maar zeker onder het zand te liggen. De tempel is pas in 1813 weer ontdekt en in 1817 werd het zand weggegraven.

4 keer Ramses

De grote tempel, links heeft zo'n 20 jaar geduurd om te bouwen, en was klaar rond 1265 v.C. De ingang wordt geflankeerd door 4 imposante, 20 meter hoge, zittende beelden. Ze stellen alle 4 Ramses II voor, dus we kunnen onvoorzichtig concluderen dat hij zeker niet bescheiden was.

De reusachtige tempel van Abu Simbel

Op de hoofden, waarvan er 1 gevallen is door een aardbeving, draagt hij de dubbele kroon, ook wel de kroon van beide machten of Pschent genoemd. Het is de combinatie van de rode kroon uit het zuiden en heeft iets weg van de vorm van een vulpen. En de witte kroon uit het noorden, die er uit ziet als een puntmuts met stompe korte punt.

Heiligdom met 4 goden

In de 18 bij 17 meter grote eerste ruimte, staan 8 elkaar aankijkende beelden links en rechts. Verder binnen in worden de ruimtes steeds kleiner met de heiligste plek het verste weg.

Dit heiligste achterste kamertje herbergt 4 goden. Ze worden beschenen door het invallende licht dat, 2 x per jaar precies 3 van de 4 goden bestrijkt. Op de god Ptah, die een connectie heeft met de duisternis, valt dit licht niet.

Heiligdom met d 4 goden.

De tempel heeft vele zij gangen en kamers allen vol met gravures van oorlog taferelen en dergelijke. Dat maakt deze tempel van binnen al net zo imposant als van buiten.

Verplaatsing van de tempels

De 2 tempels zijn verplaatst van de nu ondergelopen vallei. Ze moesten zo'n 65 meter omhoog, en 200 meter naar achter om op de droge overs van het Nasser meer te komen. Tussen 1964 en 1968 is de tempel in stukken gezaagd van blokken tot soms 30 ton, en boven weer in elkaar gezet.

Ramses II bij Abu Simbel.

Het is zoveel mogelijk intact gelaten zoals het is aangetroffen in 1817. Een aantal delen van het gevallen hoofd en de torso liggen dan ook weer precies zo voor de voeten van het gehavende beeld.

De "kleine tempel"

De "kleine tempel" wordt ook wel de tempel van Hathor en Nefertari genoemd. En staat 100 meter noordoost van de grote tempel. Het is een van de weinige tempels waar de grote van de koning en consorten even hoog waren. Normaal komen ze vaak niet hoger dan de knieën. Deze tempel is dan ook opgedragen aan godin Hathor en aan koningin Nefertari, de hoofd gemalin van Ramses II. Vele scenes spelen zich af op de tekeningen binnen in deze tempel. Anders dan in de grote tempel, staan er pilaren binnen en gaan de tekeningen hier over het bespelen van een heilig instrument, het zogenaamde sistrum. Of zijn er afbeelding die het krijgen van zegens van goden laten zien. Andere tonen het brengen van offers aan de vele goden door Ramses en zijn vrouw.

Kerstdiner

s’ Middags rond een uurtje of 2 zijn we weer terug op de boot in Aswan waar we de rest van de middag gaan relaxen op het dek. 's Avonds krijgen we een subliem kerstdiner aangeboden waar ze werkelijk alle kleuren van de regenboog gebruikt hebben dit heerlijke maal aan te bieden. Er komt zelfs even een kerstman het restaurant binnen om even naar iedereen te "ho-ho-ho-en".

Dag 6

We hebben vandaag een relax dag, we nemen het ervan en gaan lekker van het uitzicht genieten. De cruiseboot brengt ons weer terug naar het noorden, en later die middag wordt het een beetje bewolkt. We worden daardoor getrakteerd op prachtig avondrood tijdens de zonsondergang.

Boottocht Nijl met zonsondergang.

Vele prachtige hoogtepunten in de Nijlvallei en Cairo, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor. Met de bus naar een all-inclusive hotel in Hurghada (extra dagen bij te boeken).

Philea tempelBezoek aan de prachtig gelegen Philea tempel.

Een Nederlandstalige reisleider vergezeld je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

  • Omruilgarantie
  • Nijlcruise met Aswan en Edfu
  • Verlenging mogelijk
  • Vele wereldwonderen

Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Het prachtige botanische Kitchener eiland.Het prachtige botanische Kitchener eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.Ruime nette cabin op je cruise.

Op het top-deck ruime gelegenheid om te zonnebaden.Op het top-deck kan je zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij:

Rondreis Egypte, Nijlvallei, Cairo en zeilcruise.

11 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je ook de piramides bij Gizeh bezoekt. Als je wil, op de rug van een kameel! Je vaart 3 of 4 dagen met een luxe traditionele houten zijlboot met 2 masten over de Nijl.

Een bezoek aan het gravencomplex van Sakkara, de piramide van Djoser en de Aswan Dam staan op het programma.

Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.

Dubbelmaster traditioneel zeilschip.Dubbelmaster traditioneel zeilschip Feloek.

Deze reis boek je vertrouwd bij: