Bezienswaardigheden Egypte

De Kom Ombo Tempel.

De Kom Ombo tempel is een indrukwekkend bouwwerk dat hoofdzakelijk uit de Ptolemeïsche periode (332-30 v. Chr.) stamt. De eerste bouwactiviteiten vonden al plaats tijdens de 18e dynastie (1550-1292 v.Chr.). Ook in de 2e en 3e n. Chr. werd er meermalen verfraait en gewijzigd. In de periode hierna werd de tempel in gebruik genomen als Koptische kerk.

De tempel ligt direct aan de oevers van de Nijl bij het gelijknamige stadje. Kom Ombo ligt tussen Aswan, dat 45 km stroomopwaarts ligt en Luxor, dat 160 km stroomafwaarts ligt. De Nijl stroming maakt hier een scherpe bocht van 110° naar het westen.

Zuilen details. Veel reliëf details zijn gelukkig goed bewaard gebleven, zoals hier op de dikke zuilen van de tempel.

De tempel heeft de tand des tijds beter doorstaan als veel andere tempels aan de Nijl. Maar de overstroomde rivier, aardbevingen en steenhergebruik voor andere projecten, hebben gedeelten doen vervagen, instorten, en kwijtgeraakt. Toch is er voortreffelijk werk verricht met de restauratie.

Kom Ombo voor de restauratie. Voor restauratie heeft de tempel van Kom Ombo eeuwen lang half ondergronds gestaan.

Fascinerende Architectuur van de Kom Ombo Tempel

De tempel kent een symmetrische architectuur en weerspiegelt deze dubbele toewijding. Elk met een eigen ingang, is er een helft voor de verering van god Sobek en de andere voor Horus. Er zitten zeer veel reliëfs in het bouwwerk en zijn te bewonderen met een tour door de tempel. Ze beelden mythologische scènes en rituelen uit.

Entreekaartje Kom Ombo. Kom Ombo entreekaartje met toegang tot het krokodillen museum.

In de muur rondom de tempel, zie je unieke afbeeldingen van onder andere voorwerpen, gebeurtenissen en offers. Opmerkelijk zijn de afbeeldingen van chirurgische instrumenten, die wijzen op geavanceerde medische kennis in het oude Egypte.

Horus de valkengod

Aan de noordkant van de tempel wordt Horus de valkengod met zijn vrouw en zoon vereerd. Horus is een van de belangrijkste oude Egyptische goden die in de loop der tijd vele functies vervulde, met name als de god van het koningschap, genezing, bescherming, de zon en de lucht.

Krokodillengod Sobek en het Krokodillen museum.

Aan de zuidkant van de tempel, wordt de god Sobek met zijn vrouw en zoon vereerd. Sobek was in de Kom Ombo regio, tijdens de Ptolemeïsche periode, de belangrijkste god. Sobek vertaald betekend waarschijnlijk "de vereniger" of volgens anderen "de bevruchter". Vele associaties leiden naar de vereniging van gezondheid met ongezondheid, en Sobek staat daarmee vaak in relatie met heling en bescherming.

Het was niet ongebruikelijk, vooral in het Ptolemeïsche en Romeinse Egypte, dat krokodillen als mummies werden bewaard en aan Sobek werden geofferd. Sobek kreeg ook gemummificeerde krokodilleneieren aangeboden, bedoeld om de cyclus in stand te houden.

gemummificeerde krokodillen. In het krokodillen museum liggen nog een 6-tal van deze gemummificeerde krokodillen die stammen uit het begin van onze jaartelling.

Recentelijke opgravingen bij Kom Ombo.

Tijdens werkzaamheden om de locatie te beschermen tegen grondwater is er in 2018 het hoofd van de buste van de Romeinse keizer Marcus Aurelius gevonden. Een paar maanden later werd ook een zandstenen sfinxbeeld ontdekt bij de tempel.

En zo blijkt maar weer dat lang nog niet alle geheimen zijn ontdekt uit dit bewogen en verre verleden.

Wist je dat?

  • De Nijl de langste rivier ter wereld is?
  • Dat Egypte wordt beschouwd als de oudste beschaving.
  • De oudste kalenders gebaseerd zijn op het waterpijl van de Nijl.
  • Ook de belasting vroeger werd gemeten aan waterpijl van de Nijl.

Rondreis door de Nijlvallei en Caïro, en daarna relaxen in Hurghada.

12 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je Caïro, de Piramides van Gizeh, Memphis en Sakkara bezoekt. Dan vliegen (+ €175,-) of met de trein naar Aswan. Optioneel naar Abu Simbel, en dan varen door de Nijlvallei naar Luxor.

Optioneel extra dagen verblijf in een all-inclusive hotel in Hurghada.

Philea tempel

Bezoek aan het eiland Agilkia, waar de prachtige Philea tempel ligt.

Een Nederlandstalige reisleider vergezelt je groep direct al vanaf de luchthaven naar de vele hoogtepunten tijdens deze reis.

Bij Tui:

  • Omruilgarantie
  • Nijlcruise met Aswan en Edfu
  • Verlenging mogelijk
  • Vele wereldwonderen
Info & boeken
Meer informatie bij Tui.

Nijlcruise met cruiseschip: Egypte Classic 5*

8 dagen

Deze scherp geprijsde volpension cruisetocht word op een 5 sterren schip gevaren. Vertrekt vanaf het "openlucht museum" Luxor. Bezoek aan onder andere: Kom Ombo tempel, Aswandam, en een korte zeiltocht met de Feloek naar botanische Kitschner eiland.

Met een vlucht naar en van Hurgada ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie.

Ruime nette cabin op je cruise.

Ruime nette kajuit op je cruiseschip.

alt

Op het top dek kan je heerlijke zonnebaden.

Deze reis boek je vertrouwd bij:

Info & boeken
Meer informatie bij Corendon.

Rondreis Egypte, Nijlvallei met zeilboot cruise en Caïro.

11 dagen

Avontuurlijke rondreis waar je ook de piramides bij Gizeh bezoekt. Als je wil, op de rug van een kameel! Je vaart 3 of 4 dagen met een luxe traditionele houten zijlboot met 2 masten over de Nijl.

Een bezoek aan het gravencomplex van Sakkara, de piramide van Djoser en de Aswan Dam staan op het programma.

Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap. Lunch op het zeilschip met je reisgezelschap.

Dubbelmaster traditioneel zeilschip.Dubbelmaster traditioneel zeilschip Feloek.

Info & boeken
Meer informatie bij Djoser.

Vluchten naar Egypte.

Dagelijks vertrekken er vluchten naar Egypte. Bekijk aanbiedingen bij gerenomeerde chartervluchten aanbieders:

Informatie vliegtijden

Boeken vluchten

Informatie vliegtijden

Boeken vluchten

Meer informatie over vluchten naar Egypte.